Diabetes

Forebyg type-2 diabetes gennem din kost

Over 320.000 danskere har diabetes, hvor Diabetes type 2 (kaldet gammelmands-sukkersyge) udgør ca. 80 %, og Diabetes type 1 udgør ca. 10 % af tilfældene. Det er fælles for diabetes-typerne, at insulin-produktionen i bugspytkirtlen enten kun foregår delvis, eller helt er ophørt. Insulin er det livsvigtige hormon som hjælper med transport af det sukker (glukose), der findes i blodbanen efter et indtaget måltid. Glukosen transporteres ind i kroppens celler, hvor det omsættes til energi som kroppens celler kan udnytte. Et konstant forhøjet blodsukker er risikabelt, og det er meget vigtigt at få den rette lægelige behandling. Har du mistanke om, at du har udviklet diabetes, bør du søge læge.

Type 2-diabetes er en livsstilssygdom, som også har sammenhæng med overvægt, og derfor rammer det også børn og unge i øget omfang. Et ustabilt blodsukker opstår når man gennem længere tid spiser for meget mad, og maden samtidig har et stort indhold af fedt og sukker. Det ustabile blodsukker gør kroppens celler mindre følsomme overfor insulin, og der produceres for meget insulin. Bugspytkirtlen overbelastes og evnen til at producere insulin nedsættes. Derfor optages glukose ikke i cellerne, og blodglukoseniveauet er forhøjet konstant.

Type 2-diabetes kan heldigvis forebygges og symptomerne fjernes, hvis man ændrer sin livsstil og indfører gode kostvaner og får regelmæssig motion. Diabetes kræver, at man er særlig opmærksom på sin kost, og kostvejledning i forbindelse med diabetes bør altid ske i samråd med din læge.